Oskar Kogoj se je rodil 23. novembra 1942 v Mirnu pri Gorici. Obiskoval je srednjo šolo za oblikovanje (smer industrijsko oblikovanje) v Ljubljani, kjer so ga poučevali Bogomila in Marjan Pogačnik, Miloš Požar in še nekateri Plečnikovi učenci. Študiral je na Scuola Ai Carmini Corso Superiore Di Disegno Industriale v Benetkah (prof. g. Mazzariol, M. De Luigi, M. Bellini, idr.) in na njenem Istituto Statale d'Arte leta 1966 diplomiral iz industrijskega oblikovanja. Do leta 1969 je nato na tem inštitutu delal kot asistent in bil svetovalec podjetja Baby Mark iz Milana. V letih 1969 in 1970 je delal v oddelku za raziskave in oblikovanje pohištvenega podjetja Meblo iz Nove Gorice. V letih 1971 do 1975 je vodil oddelek za industrijsko oblikovanje na International University of Florence and Venice, sicer pa ima od leta 1971 status svobodnega oblikovalca.

Študijsko je obiskal Francijo, Nemčijo, Dansko, Švedsko, Finsko, Rusijo, Veliko Britanijo, ZDA, Mehiko, Grčijo, Ciper, Izrael, Egipt, Indijo, Tajsko in Japonsko. Doslej je razstavljal več kot 300-krat. Njegova dela hranijo v prek 100 muzejih in stalnih zbirkah po vsem svetu. Od leta 1969 do danes je prejel več kot 40 mednarodnih nagrad in priznanj, je član mednarodnih združenj za oblikovanje in umetnost ADI, DOS, ISCID, BEDA in ICOGRADA, od leta 1996 pa tudi član prestižne Circolo Artistico Veneziano. Živi in dela v svojem rojstnem kraju.

.: Kaj je oblika in kdo sem jaz
Vedno sem iskal in še vedno iščem, odkrivam, se istovetim in izumljam, ne da bi se trgal iz sveta, v katerem živim. Nekaj odgovorov sem našel v starodavnosti, veri in verah, filozofiji in stvarnosti, vsega pa še vedno ne. Ko iščem, ustvarjam - ustvarjam, ker iščem. Iskanje popolne oblike ali popolnosti je dolg proces človekovega razvoja. Lahko je meditacija in iskanje lastne notranjosti, torej naše notranje božanske vsebine. Že Aristotel in Platon sta trdila: "Človek je merilo vsega! Človek je stvarstvo in stvarstvo je človek! " Človekovo pravo spoznavanje je v prepoznavanju samega sebe in v sebi je stvarnik sam! Oblika je energija, oblika je narava, narava je božje stvarstvo. Umetnost in oblikovanje sta izraz človekovega duševnega razpoloženja in temu ustreznega navdiha, ki mu ustvarjalec želi dati vidno zunanjo obliko, ki zapusti pričevanje o njem še naslednjim rodovom. Obenem je umetnost tudi odraz kulture in življenja določenega naroda ali civilizacije, ki nam naznanja prav tako v vidni obliki svoja notranja doživetja in duhovni svet. Samo iz čistega srca lahko izhajajo duhovni izrazi z umetniškimi in tehniškimi resnicami, prava umetnost in pravo oblikovanje. Če je umetnost genialna, brezčasna in nesmrtna, govorimo o popolnosti duha, njenega materialnega udejanjenja - popolne oblike oziroma resnice.

M.B. Dolinar d.o.o., Trg celjskih knezov 9, Celje   EMAIL info@darila-kogoj.com  TELEF. +386 3 713 2300  FAX +386 3 713 2308